Pentru că ştim că de oriunde din ţară ai fi, Crăciunul este pentru tine o perioadă specială, care te apropie de familie şi îţi aduce în suflet căldura iubirii şi pace, ne-am gândit să îţi aducem aproape nişte legende şi realităţi despre Moş Crăciun şi despre obiceiurile sărbătorilor de iarnă. Dacă mai ştii şi tu unele care merită împărtăşite, te rugăm să ni le laşi scrise într-un comentariu.
Prima zi de Crăciun, ziua poveştilor:
Legenda piticilor care îl ajută pe Moş să împacheteze cadourile provine probabil din Scandinavia. Acolo, piticii "Tomte" nu aveau la început înfăţişări omeneşti, ei fiind un soi de fiinţe care ţineau de bunăstarea fermelor. Legenda lor a apărut pentru a uni oamenii, a-i face să lucreze împreună mai eficient. Creştinismul a trecut peste Tomte, le-a dat de-a lungul anilor chipuri omeneşti şi trăsături blajine, integrându-i în spiritul Crăciunului. Astfel, piticii încep să fie numiţi acum "Joulupukki", ei împărţind cadouri micuţilor asemeni lui Moş Crăciun. Piticii se deosebesc totuşi de Moş. Ei se menţin mereu slabi, au o sanie trasă de o capră, sania nu zboară şi nici nu vine de la Polul Nord. Oamenii locului spun că piticii ies chiar din pădurile din apropierea caselor, cooperând cu un membru al familiei care trebuie neapărat să se îmbrace la fel. El primeşte cadourile şi le dă apoi copiilor.
Italienii ţin mult la legenda vrăjitoarei "La Bafena". Această femeie în vârstă era bună la suflet şi se spune că le-ar fi oferit mâncare şi adăpost celor trei magi, în drumul lor spre Iisus. Bafena îşi trage un şal negru pe ea şi se urcă pe mătură, pornind în călătorie. Ţine un sac plin de cadouri în spate şi încearcă să se strecoare peste tot fără să fie văzută. Se spune că dacă un copil o spionează, ea îl va lovi puternic cu mătura (metodă excelentă pentru părinţi de a ţine copii în pat). Bafena intră tot pe coş, lasă cadouri celor cuminţi şi o bucată de cărbune sau puţină cenuşă celor obraznici. Şi, dacă tot vine cu mătura, bătrâna vrăjitoare are obiceiul să facă şi curat în casă!
În Olanda, vine Sinterklaas, un moş asemănător cu moşul americanilor. Dacă înfăţişarea este oarecum similară, ei bine, povestea diferă. Sinterklaas ajunge la sfârşitul lui noiembrie, el luând calea apei tocmai din Spania, într-un vapor cu aburi. Nu există reni, sanie sau zboruri spectaculoase. Moşul o ia la pas pe străzi, întâlnindu-se cu toţi copii. El este ajutat de Black Peter, un copil de culoare care a stârnit multe controverse de-a lungul anilor. Unele cărţi spuneau că Peter era sclavul lui Sinterklaas, făcând referire la perioada de sclavie a negrilor. Ca să scape de rasism, olandezii au găsit o soluţie superbă: Peter o ia pe coş înaintea Moşului şi de acolo i se trage culoarea! Este coşar de meserie!
După cum bine ştiţi, când eram mici, mai auzeam de la bunici de Moş Gerilă. Acesta se pare că provine de fapt din Rusia, unde există Ded Moroz ("Moş Gerilă"). Ded Moroz împarte cadouri fie intrând pe coş, fie apărând la diverse petreceri. El vine de regulă însoţit de o nepoată, Snegurochka. Legenda spune că Ded Moroz fusese un vrăjitor ce răpea copii şi cerea cadouri pentru răscumpărarea
Cu toţii îl cunoaştem pe Santa Claus. Ei bine, se pare că în Marea Britanie exista, până nu demult, Father Christmas. Acum el se cam confundă cu Santa, chiar dacă deosebiri sunt multe între cele două persoanje. La începuturi, Father Christmas nu aducea cadouri nimănui, el fiind bucuros şi plin de optimism iarna. Avea o haină verde şi a intrat în magica poveste a lui Dickens, "A Christmas Carol", devenind personajul a “Ghost of Christmas Present”. Father Christmas, asociat cu bunătatea şi cu dragostea pentru copii, a început să le dea cadouri acestora. Are reni, coboară pe coş şi degusta, recăpătându-şi puterile, mâncarea lăsată de familie special pentru el.
Sperăm că ţi-a plăcut mica noastră colecţie de legende despre Crăciun şi că ne vei citi şi mâine, când vom mai aduce informaţii din jurul lumii despre perioada sărbătorilor de iarnă. Până atunci, te lăsăm să te bucuri de cadourile pe care ţi le-a adus Moş Crăciun, oricine ar fi el de fapt.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu